Altılı masada yeni anayasa hamlesi
DP Genel Lideri Gültekin Uysal, gazete, televizyon ve internet medyasının temsilcileriyle bir araya gelerek gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Uysal, başörtüsü tartışması için yeni bir 6’lı masa hazırlama sürecinde olduklarını açıkladı. Uysal şu açıklamayı yaptı:
“Bugün Türkiye’de aklı başında hiç kimsenin başörtüsüne itirazı yok, bu noktada ortak bir kabul ve ortak bir uygulama var. Bu noktada hükümetin bir önerisi var. Önümüzdeki hafta siyasi parti kümeleriyle görüşmeler olacak. CHP’nin kendi yasa teklifi Ancak dünkü değerlendirmemizde sadece Cumhuriyet Halk Partisi olarak değil, Meclis’te temsili olan, hem yasada hem de anayasada kümeleri olan partiler olarak da hazırlıklarımızı yapacağız. Bu noktada muhalefet olarak bir anayasa değişikliği teklifimiz daha olacak.
Sadece başörtüsü teklifi
“Muhalefet olarak, yeni anayasa teklifi altı masa olarak mı yapılacak?” sorusuna Uysal, “Evet. Başörtüsü ile ilgili teklif verilmesi konusunu değerlendirdik” dedi.
Önergeyle ilgili çalışmaların önümüzdeki hafta somutlaşacağını da belirten Uysal, “Hükümet metninde düzenlenmesi gereken bazı hususlar olduğu çok açık. Bu noktada hazırlıklarımızı yapıyoruz ve açıkçası, Gücün suiistimaline, gücün manipüle edilmesine izin vermeyecek şekilde işleyen bir süreç istiyoruz” dedi.
“Tüm tarafları güçlendirmek için bir davetimiz olacak”
Anayasa değişiklik teklifi için 200 milletvekilinin imzasının gerekli olduğunu hatırlatan Gültekin Uysal, “Milletvekillerinin imzasına açma niyetimiz var. Parti disiplini çerçevesinde bağlayıcı bir karar alınamayacağını biliyoruz. Anayasa değişikliği.” Uysal, Meclis’teki tüm siyasi partileri de öneriye destek vermeye çağıracaklarını belirterek, önerilerinin önümüzdeki hafta netleşebileceğini sözlerine ekledi.
Elde edilen bilgilere göre; Bu noktada, altı masa oyu 200 imza için 175’tir. Bu noktada önerge imzaya açılacak ve meclisteki tüm milletvekilleri “imzalamaya” çağrılacak. HDP’nin de teklife imza atması halinde teklif anayasa komisyonunda görüşülecek.
Davutoğlu’na ilk yanıt
Geleceğin Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Cumhurbaşkanı içeride olsun, dışarıda olsun genel liderler doğrudan karar alma süreçlerinde imza yetkisine sahip olacak. Genel liderler de her stratejik kararda cumhurbaşkanı kadar imza yetkisine sahip olacak. Büyük garanti. 6 birbirine benzemez diyorlar. Birbirlerinin hassasiyetlerini görerek bu ülkeyi yönetecekler. Biz CHP’nin hassasiyetlerini karar alırken gözeteceğiz, Kılıçdaroğlu karar alırken muhafazakar kesimin hassasiyetlerini dikkate alacak” diye soruldu. Demokrat Parti Genel Başkanı Uysal’a. Uysal, “30 Ocak’taki görüşmede geçiş sürecine ilişkin son çerçeve ortaya çıkacak. Ben Sayın Davutoğlu bir açıklama yapmak istemiyorum. Şöyle ifade edeyim, bu karşılıklı bir işbirliği sürecidir. Kamuoyuna duyurulduktan sonra değerlendireceğim.”
Kılıçdaroğlu dikkat çekti
Seçim takvimi başlayana kadar adayın açıklanmayacağını söyleyen Uysal, “Ortada ortak irade var. Sağduyu hukuku kurum kültürü merkezli olunca farklı bir uygulama yok. siyasi sürecin aktif yürütülmesi için ortak bir sorumluluk.seçilecek cumhurbaşkanının makamında sorumluluklar var.yetkilerini kullanacaktır.bu çerçevede değerlendirebilirim.kemal kılıçdaroğlu ve isimler hakkında bir değerlendirme yapılmadı. Ortak aday çıkmazsa tüm genel başkanların bu argümanı var CHP ana muhalefet 2. büyük partidir Kılıçdaroğlu Bey de bu süreçte değerlendirilecek.Aday benim, diye paylaştım. siyasi partinin genel başkanlarından biri olmalı.”