Washington’dan New York’a ‘Kürt sorunu çözülsün’ yürüyüşü
Evrim Denizi
Amerikan Kürt Enformasyon Ağı Direktörü Kani Xulam, 1 Temmuz’da Washington’dan başlayıp New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde sona erecek yürüyüşüne devam ediyor.
Xulam, “Meşa Azadîyê” (Özgürlük Yürüyüşü) adını verdiği yürüyüşü 24 Temmuz’da Lozan Mutabakatı’nın 100. yıl dönümünde tamamlayacak. 24 gün süren yürüyüşe 24 yerde kalarak devam eden Kani Xulam, “Her gün başka bir yerdeyim. Her gün başka bir ailenin yanında kalıyorum. Her biri birbirinden farklı, savaşa karşı, barıştan ve özgürlükten yanadır” dedi.
‘KÜRT SORUNU BARIŞ ÇÖZÜLSÜN’
Ortadoğu’daki Kürt sorununun barışçıl çözümüne dikkat çekmek istediğini kaydeden Xulam, “Amacım Lozan Anlaşması’nın ‘şiddetli’ bir anlaşma olduğunu göstermek. Bu anlaşma sonucunda Kürt halkının iradesi hiçe sayılmış ve o zamandan beri kabul görmemiştir. Kürt halkının uğradığı bu haksızlığa son verilmeli ve iradesi kabul edilmelidir. Ortadoğu’daki Kürt sorunu karşılıklı müzakere çerçevesinde, sivil söylemlerle çözülmelidir. Kürt sorununun barışçıl çözümü için yürüyorum” dedi.
“KRALI VE GANDİ’Yİ BULDUM”
43 yıldır ABD’de yaşayan Kani Xulam, tarihteki sivil itaatsizlik hareketlerine atıfta bulunarak, “Özgürlük Yürüyüşü”ne ilham veren isimler hakkında şunları söyledi: “ABD’de geçirdiğim 43 yılın 30 yılını Washington’da geçirdim. Sadece Kürtler değil diğer halklar da haklarını kaybetmiştir. Ve bu halkların hepsi haklarını savaşarak ya da savaşarak elde etmediler. Sivil itaatsizlik eylemlerinin de değerli örnekleri var. Örnek olarak aldığım bu hareket biçimleridir. Ortadoğu’nun bu tür hareketlere ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Amerika’daki bu sivil itaatsizlik hareketlerini takip etme, okuma ve araştırma fırsatım oldu. Martin Luther King ve Mahatma Gandhi sivil itaatsizlik hareketlerinin tarihteki temsilcileridir. İkisini de çok etkileyen Tolstoy’u okuma ve anlama şansım oldu. Hepsinden etkilenerek bu yürüyüşü yapmaya karar verdim.”
‘HER İNSAN KENDİ KADERİNİ BELİRLER’
Yürüyüşü sırasında fotoğraflar çeken Xulam, konuşmalarını Kürtçe, İngilizce ve Türkçe olarak sosyal medya hesabından paylaşıyor. Kürtlerin içinde bulunduğu durumu bu görüntülerle anlatmaya ve duyurmaya çalıştığını belirten Xulam, “Özgürlük aynı zamanda siyasi özgürlük, anadilde konuşma özgürlüğü, düşünce özgürlüğü ve özgür ve bağımsız bir Kürdistan hayalimdir. Kürt halkı kendi iradesiyle hareket etmeli ve kendi kaderini belirlemelidir. Özgür bir Kürdistan’da Türk, Fars, Arap askeri, polisi olmaz. Halklar karşılıklı çıkar ve hoşgörü içinde yaşar, emperyalizm yoktur. En önemlisi, her insan kendi kaderini belirler. Her din ve kültür saygıyla öder. Bu yüzden her gün yürüyüşten görüntüler paylaşıyorum. Yürürken Kürtçe, Türkçe ve İngilizce hikayeler anlatıyorum. Kürtlerden ve özgür bir Kürdistan’dan bahsediyorum” dedi.
“ORTA DOĞU’DA KÜRT SORUNU VAR”
Yürüyüşünde zaman zaman başka kişilerin de kendisine eşlik ettiğini kaydeden Xulam, “24 günün sonunda iki hedefim var, birincisi kamuoyu oluşturmak. Mümkünse bu konu ABD bazında gündeme gelmeli ve Kürt halkının yaşadıklarına dikkat çekilerek müzakere ortamı oluşturulmalı. Mevcut durumda Ortadoğu’da bir Kürt sorunu var ve bundan tek başına Kürtler sorumlu değil. Kürtlerin yaşadığı ülkelerle dostluk oluşturmak istiyorum. Kürtler kendi sorunlarını konuşabilir ve bu sorunu çözmek için Kürtler arasında bir dostluk oluşturmak için yorum yapabilirler.”
Kani Xulam kimdir?
Kani Xulam, 1960 yılında Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Kulp’ta tamamladı. 1980 askeri darbesinden önce yurt dışına gitti. Lisans ve yüksek lisans eğitimini University of Toronto, University of California at Santa Barbara ve American University’de tamamladı. İlgi alanı siyaset ve tarih olan Kani Xulam, 30 yıldır Kürtlerin hakları için çalışıyor. Xulam, çalışmalarını Amerikan Kürt Bilgi Ağı’nda yürütüyor.